Vuollets hattrick sänkte Luleå

Publicerad: 2024-10-01
Oskar Vuollet, med moderklubb Clemensnäs och i Skellefteå AIK sedan tidig juniorårlder, blev stor matchhjälte efter ett hattrick i AIK:s 5-2-seger mot Luleå. Detta efter en skakig inledning, med målmässigt underläge med två mål halvvägs genom den första perioden.

Luleå fick en drömstart med 1-0 redan efter 49 sekunder och utökade ledningen efter drygt fem minuters spel i en ovanligt öppen match. Hemmalaget fortsatte att skapa chanser mot ett generöst Skellefteå-försvar och visade upp en kreativitet som varit enormt sällsynt sedan Hans Hjalmar förgyllde laget under säsongen 1990/1991.

Med fem minuter kvar av den första perioden reducerade 18-åriga forwardslöftet Oskar Vuollet till 2-1 med en påpasslig backhand i AIK:s andra powerplay för matchen. Målet var det andra för säsongen för Vuollet, som för bara några dagar sedan gjorde sitt första mål i SHL när han prickade in ledningsmålet hemma mot Växjö.

Fyra minuter in i den andra perioden kvitterade Max Lindholm till 2-2 efter ett fint förarbete av Pär Lindholm och Marcus Eriksson. AIK tog sedan över spelet i en andra period där de dominerade händelserna, och halvvägs genom matchen kunde Vuollet göra sitt andra mål efter att han hittat en position där han kunde avlossa ett snabbt och välplacerat skott som letade sig förbi Luleås målvakt.

I inledningen av den tredje perioden stod Linus Söderström för ett par högklassiga räddningar, men efter det kom det rödklädda hemmalaget aldrig riktigt nära en kvittering. I stället fullbordade Vuollet sitt hattrick genom att påpassligt dyka upp vid bortre stolpen och trycka in en retur.

Max Lindholm gjorde sitt andra mål för kvällen när han fastställde slutresultatet till 5-2 i tom bur.

Oscar Lindberg var briljant och Linus Söderström stod för en mer än stabil insats i målet. Arvid Lundberg och Jonathan Johnsson, som båda gjorde comeback efter skadefrånvaro, stod för goda dagsverken.