Dzierkals frias från filmningsdom

Publicerad: 2024-03-01
SHL
Efter matchen mot Färjestad den 18 januari blev Martins Dzierkals fälld för filmning. Detta överklagades sedan och nu står det klart att han blir friad.

Det var i samband med bortamatchen mot Färjestad den 18 januari då Dzierkals vann pucken i ena sarghörnet och skulle åka förbi Färjestads Joel Nyström som då slänger fram sin klubba och träffar höger ben på Dzierkals. Dzierkals föll då framåt och bedömningen blev att han förstärkte situationen. Han dömdes därefter för Diving/Embellishment och böter á 5000 kr (se situationen här). Martins valde att överklaga domen, med stöd av Skellefteå AIK, och efter handläggning av Riksidrottsnämnden har nu beslutet ändrats – det vill säga att Martins frias från denna dom.

Från Riksidrottsnämndens beslut:
“Martins Dzierkals har till stöd för sitt överklagande anfört att han inte förstärkte situationen genom att dyka på det sätt som påstås i anmälan, utan att han tappade balansen på grund av att han träffades på höger ben av motspelarens klubba och kort därefter även av motspelarens arm. Den filmsekvens som finns på händelsen ger enligt RIN också starkt stöd för att Martins Dzierkals tappade balansen och ramlade. Anmälan ska därför lämnas utan bifall.”

Martins Dzierkals om friandet:
– Jag vill uttrycka min tacksamhet för det beslut som fattats. Jag uppskattar verkligen det noggranna övervägandet som gjorts av all fakta och allt videomaterial som landat i att det blivit rätt beslut. Det återställer min tro till regelverket i SHL gällande den här typen av situationer, att vi kan räkna med att rätt beslut fattas och att bedömningen är rättvis.

Skellefteå AIK Hockey
STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS