Två nya år med Lundholm

Publicerad: 2024-06-14
Pressrelease
Under två år har han gjort ett gediget arbete tillsammans med GM Forssell – nu står det klart att han blir kvar i två år till. "Det känns magiskt. Det är ju inte i vilken förening som helst man får arbeta vidare i, utan i en av Sveriges mest välmående ishockeyklubbar", säger analytikern och scouten Martin Lundholm.

Martin anslöt inför säsongen 22/23 och lyfte in nya element till Skellefteå AIK Hockey i form av grundligt analys- och scoutingarbete. Detta har varit uppskattat inom våra svartgula väggar och han fick förnyat avtal inför fjolårssäsongen. Nu står det klart att det förlängs på nytt – fram till 2026.

– Det känns magiskt. Det är ju inte i vilken förening som helst man får arbeta vidare i, utan i en av Sveriges mest välmående ishockeyklubbar. Ett damlag som tar sig upp till högsta serien, en fantastisk ungdoms- och juniorverksamhet där J20-laget, precis som A-laget, fick kröna säsongen med guldmedaljer runt halsen. Jag är väldigt stolt att få äran att arbeta vidare i den här föreningen, där vi tillsammans ska fortsätta utvecklas och ta ytterligare steg, säger Lundholm.

Du har just avslutat din andra säsongen i klubben. Vad tar du med dig från dessa två år?
– Precis som efter första året tar med mig väldigt mycket. Analys och statistik handlar, precis som mycket annat, om vikten av att kunna presentera och kommunicera det på ett lättförståeligt sätt. Data och statistik behöver inte alltid bli kommunicerade via siffror. Det viktigaste är att mottagaren förstår. En analys, scouting eller vad det än kan vara är helt värdelös om den presenteras och kommuniceras på ett sätt som är obegripligt. Ju mera tid jag spenderar, desto mera tid lägger jag på meddelandet, alltså presentationen och kommunikationen. Att det ska vara lättuggat för mottagaren och att berätta/uttrycka/visualisera på ett så tydligt sätt som möjligt.

Guldsäsongen 23/24. Hur upplevdes den från din roll och ditt perspektiv?
– I september 2023, för drygt ett år sedan, skrev jag och satte upp en lapp på mina kollegors kontor på mitt civila arbete: Svenska mästare SHL 2024 – Skellefteå AIK. Vad vill jag säga med detta? Jo, att det alltid funnits en tro på vårt lags kapacitet och vår grupp. Jag kände mig hela tiden trygg att vi hade det som krävs för att gå hela vägen (vore väl konstigt om jag trott något annat i och för sig, eftersom jag är en del utav scoutingen av spelarna till A-lagstruppen), sedan var säsongen självklart ingen spikrak resa. Vi hade en urstark defensiv egentligen hela säsongen, men initialt lite svårare att skapa målchanser framåt och även ta betalt på de lägen vi genererade. Men allt efter säsongen led, blev offensiven bättre och bättre, samtidigt som den defensiva grunden bibehölls. Från mitt perspektiv som analytiker, som utvärderar efter underliggande siffror (alltså utförd prestation och inte faktiskt resultat) kan jag summera grundserien som att det går motivera oss som kanske det bästa laget sett till siffrorna, även om den faktiska tabellplaceringen inte var allra högst upp. Inför slutspelet, trots en väl genomförd grundserie samt CHL-turnering, har man alltid en stor ödmjukhet att resan mot guldet är tufft och ett smalt nålsöga att lyckas klämma sig genom. Det räcker inte alltid med en bra prestation, man ska ha lite tur på vägen också. När jag summerar säsongen i mitt huvud: En riktigt bra spelartrupp och grupp, fantastiska tränare och stab, en förening som lyfter upp spelare ur egna led, ett historiskt stark special teams, bäst powerplay, bäst boxplay, samtidigt som de underliggande siffrorna i lika styrka går argumentera som bäst i serien. Efter slutsignalen den 29:e april, kan jag rak i ryggen och med huvudet högt säga att jag tycker det bästa laget vann – sett till säsongen som helhet! 

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att arbeta med otroligt målmedvetna och drivna människor, som arbetar gemensamt som grupp för att uppnå något stort tillsammans. Det är en ynnest att få arbeta med folk som är extremt hard-working, lika nördiga som en själv och gör det lilla extra i allt man gör. Och om vi ska prata om det absolut roligaste med mitt jobb: Att befinna sig i Skellefteå Kraft arena, särskilt en speciell dag i slutet av april, klockan 21.47 dagen innan Valborg 2024, när våra fantastiska fans sjunger upp ”Vi på Västra stå har aldrig tvivlat, Vi kommer att bli Sveriges bästa lag” och hela isladan dånar. Att med gåshud på hela kroppen kunna kalla det ens jobb. Det är det absolut bästa!

Något särskilt du vill utveckla till säsongen 24/25?
– Till denna säsong är det vi som är jagade. Vi är svenska mästarna som alla vill sätta dit, som alla vill slå. Det gäller att grotta ner sig ännu djupare och hitta ytterligare detaljer som ger oss en liten fördel, några procent extra. Sedan återstår det ständiga arbetet med att försöka svara på den kanske helt ouppnåeliga frågan: What is important in hockey? Vad ska vi göra för att vara framgångsrika som lag och förening? Det är ett ständigt pågående arbete. Göra mer av de detaljerna som visat sig påverka mest. Hitta de små ageranden och beteendena som leder till framgång på isen. I grunden är ishockey ett rätt enkelt ”spel”, där det går ut på att göra mer mål än motståndarna, men hur man faktiskt gör detta är inte lika enkelt i praktiken. Jag vill försöka komma närmare svaret på den frågan.

Vid din senaste kontraktsförlängning avslutade du med orden ”Jag ska göra allt i min makt för att hjälpa klubben att byta färg på medaljen, måla fjolårets silver till guld!”. Vilka ord vill du avsluta med nu?
– Ja den satt riktigt fint såhär i efterhand, haha. Ingen liten press att avrunda med lika flashiga sista ord även vid denna kontraktsförlängning. Jag kan väl säga såhär: Det blir viktigt att inte bli för höga för att vi har vunnit och är regerande mästare. Vi vet vilket oerhört arbete som lades ner och krävs för att ta sig hela vägen och vinna SM-guld. Vi måste vara redo att lägga ner samma energi, tid, svett och tårar denna säsong för att försvara titeln. Det kan jag lova att vi är redo att göra. Att få stå där, efter slutsignalen i en avgörande SM-final i Skellefteå Kraft Arena, är det som driver en varenda dag under hela året. Jag hoppas vi syns på Guldtorget – även nästa vår!

GM Forssell om att förlänga med Lundholm:
– Det känns bra att fortsätta jobba med Martin i två år. Han jobbar främst mot A-lag herr och har gjort ett stort jobb i det tysta och varit en del av våra framgångar.

Det nya avtalet med Martin Lundholm sträcker sig över säsongen 2025/26.

STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS