Interaktivt jämställdhetsarbete för våra unga spelare

Publicerad: 2024-01-16
Ungdom
Under pågående säsong arbetar Skellefteå AIK Hockey tillsammans med Fältarna i ett projekt som kallas Machofabriken med upplysning och diskussion kring normer, våld och jämställdhet för våra unga spelare. "Det är jätteviktigt att vi diskuterar det inom idrotten", säger Magnus Lovenlund, U16-tränare.

Nedan följer en intervju med David Lindfors, från Fältverksamheten, som är en av de ansvariga för utbildningen.

Berätta lite om upplägget och vad ni pratar om med spelarna.
– Vi utgår från Machofabrikens material och träffar spelarna vid fem tillfällen. Varje träff är ca 60 min och har ett specifikt tema. Vi försöker fånga upp gruppens funderingar i samtalen.

De teman vi arbetar med är följande: 

  1. Vad är normer och hur påverkar dessa just mig?
  2. Vad är våld
  3. Fem olika typer av våld
  4. Makt och relationer
  5. Att känna efter och psykisk hälsa

Vad är syftet med arbetet?
– Machofabriken är ett metodmaterial för jämställdhetsarbete och mot våld för unga. Fokus ligger på normer för manlighet och hur det påverkar oss alla. Syftet med träffarna är att tillsammans med spelarna reflektera kring de förväntningar, attityder och begränsningar dessa normer innebär.

Hur ofta genomför ni träffarna? Körs det någon typ av uppföljning?
– Vi träffas totalt fem gånger med ca tre veckors mellanrum mellan träffarna. Alla deltagare får utvärdera efter sista träffen. Uppföljning sker om behovet finns. 

Magnus Lovenlund, tränare för Skellefteå AIK:s U16, om att ta del av projektet:
– Det var Fredrik Kariander (J20-tränare) som inledde det hos oss. Jag kände till det sedan förut och har jobbat för att implementera det hos oss då jag tycker det är viktigt att vi inom idrotten berör normer, våld, missbruk och allt som händer på nätet m.m. Det är jätteviktigt att vi diskuterar det inom idrotten. Dessa människor lägger ner enormt mycket tid inom idrott så det ska vi inte få vara en frizon för nånting. Det är superviktigt att det lyfts fram inom denna värld och att det är en del av utbildningen, helt enkelt. En oerhört viktig punkt för oss är att man beter och uppför sig korrekt. 

Samuel Söderlund
STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS