Tack för i år - SHL Pride Week 2024

Publicerad: 2024-02-18
Under hela veckan har den pågått - hockeyfesten som belyser viktiga HBTQI-frågor. SHL Pride Week har tagit plats under hela veckan, såväl fysiskt som digitalt.

SHL vill tacka för allt fint engagemang under Pride Week 2024. Matcherna har haft en härlig inramning och vi har haft möjligheten att belysa viktiga frågor om inkludering och om HBTQI. Fokus har varit att vara mer inkluderande att ishockeyn ska vara en plats för alla. Vi ska inte tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen. 

– Vi har haft Pride-vecka ett antal år i följd och det blir alltid en nyttig påminnelse om jämställdhet. Slutmålet över tid måste ju vara att vi inte ska behöva en sådan här vecka, men nu behövs den och det är bra att vi pratar om de här sakerna. Vi behöver påminna varandra om att acceptera alla och vara en bra medmänniska, säger Christopher Mastomäki, Örebros ambassadör.

Upplever du att hockeyn utvecklas i dessa punkter?

– Ja, hockeyn följer samhället i stort och i omklädningsrummet är det inte samma jargong som det var för några år sedan. Schablon-bilden av hockeyn med machokultur suddas ut mer och mer. Inom lagen pratar vi mer om känslor och hur man mår, inte bara vad man ska göra på isen. Som jag sagt i någon intervju tidigare, för att kunna prestera på isen så måste man må bra som människa också, och då måste vi våga prata om känslor. Det tycker jag vi gör nu, till skillnad från tidigare.

2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med HBTQI-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler. 

Här kan du ta del av allt material från SHL Pride Week 2024.

Samtliga lag i SHL har de senaste åren utbildats i frågor om HBTQI och totalt har över 700 personer gått utbildningen.

– Vi har utbildningar för våra spelare, ledare och domare där vi pratar om bland annat normfrågor. Vi vet och har tagit del av hur man har upplevt våra verksamheter, men vi vet att det vi och våra klubbar gör innebär att det är fler och fler som vill vara med. Så vårt mål med SHL Pride Week är att fler ska känna sig välkomna, fler som ska känna sig inkluderade och fler som ska vilja vara med oss i ishockeyn - det som vi tycker är så himla fantastiskt, säger Jenny Silfverstrand, VD på SHL.

Matchtröjor uppe till auktion

Under veckan spelades en hel del matcher under Pridetemat där hemmalaget bar Prideinspirerade matchtröjor. 

Dessa ligger just nu ute på auktion där du har möjlighet att buda hem just din favorit. 

Du kan nu lägga vantarna på en matchanvänd och signerad tröja från ambassadören i ditt favoritlag! Pengarna som vi samlar in donerar vi till Locker Room Talk. Den ideella organisationen jobbar för att göra omklädningsrummen tryggare. Läs mer om Locker Room Talk i en intervju med medgrundaren Shanga Aziz.

Här hittar du till auktionerna

Om SHL Pride Week

SHL Pride Week är ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna att ta del av hockeyns fantastiska värld. 

STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS