Johan Jönsson om första halvan av J18-säsongen

Publicerad: 2023-12-14
Junior
Skellefteå AIK J18 har avslutat första delen av säsongen (Regional Norr-serien) som trea i tabellen. Med 22 spelade matcher blev det 16 vinster och 140 mål framåt, men mellan siffrorna ryms massvis av utveckling på individ- och lagnivå, fina prestationer och hårt jobb. Här sammanfattar tränare Johan Jönsson den första halvan av säsongen och snackar upp framtiden.

Hur skulle du sammanfatta lagets prestationer under första halvan av säsongen?
Det har varit ganska bra. Såklart, saker kan alltid bli bättre men man får ta hänsyn till att det är mycket nytt i J18-året och spelarna är fortfarande unga. Det är mycket som ska läras och förstås, det är många som flyttar hemifrån för första gången. Det är mycket intryck för många men där tycker jag ändå att det har gått bra i stora drag. 

– Matchmässigt har det gått bra. Visst finns det några plumpar i det protokollet men man glömmer snabbt att spelarna är 15, 16, 17 år gamla. De ser stora ut med skydden på men de är fortfarande ganska unga. Det är klart att man ibland hade velat prestera bättre, men det går inte att alltid ligga på maxnivå. Man måste tillåta sig själv några djupdykningar för att lära sig av det också. Tabellmässigt så klarade vi vår målsättning att komma i topp 5 och få spela i J18 Nationell efter nyår. Det klarade vi med några matcher kvar så det var skönt att få spela de sista matcherna bekymmersfritt, utan kniven mot strupen. 

Är det någon speciell prestation som du tar med dig?
– Någonting som jag bär med mig och tycker var riktigt bra, om man ska hightlighta något, är när vi mötte MoDo hemma. Resultatet är sekundärt, men jag tror vi vann med 7 eller 8-0. Vi gjorde verkligen en helgjuten insats där vi visade vad vi kan på riktigt. 

Hur har lagets strategi och taktik utvecklats under säsongens gång?
– För oss har det handlat mycket om att många spelare har lärt sig hur vi spelar under säsongens gång, och samma gäller för mig också som är ny i föreningen. Det är en del att sätta sig in i, vilket spelsystem som ska genomsyra föreningen. De spelare som spelade i J18 även förra säsongen har rätt bra koll, men halva laget är ändå nya spelare så att det är en hel del som ska sätta sig in i strukturerna. Vi har kommit en bra bit på vägen men det är fortfarande mycket kvar. Sen gör inte vi allt i spelsystemet som A-laget gör, vi är går igenom det på basic-nivån och så växlar det upp hos J20 så att killarna där vet vad som gäller när det blir dags att gå in i A-laget. 

Vilka mål har ni satt upp för resten av säsongen och hur förbereder ni er för det?
– Just de fasta målen har vi inte satt ännu, det ska vi göra när vi återsamlas efter nyår. Men i stora drag så kan man säga att det är en kul ny serie vi ska spela i. Det är många nya och bra lag vi ska möta: Örebro, Brynäs, Färjestad, Leksand och Mora. Det blir mycket resor och mycket matcher. Målsättning på resultat har vi inte satt än men generellt handlar det om att fortsätta träna, utvecklas och göra bra grejer. Man vill vinna varje match man ställer upp i men det är inte här och nu de ska vara bäst, utan det är kanske om 2-3 år. Då är den här serien med 18 bra matcher en del av deras utveckling. 

STOLTA HUVUDSPONSORER
SAMARBETSPARTNERS